Gå til hovedindhold

Børn og unges trivsel

Børns trivsel kan være forskelligt alt efter, hvor barnet/den unge er i sit liv, og hvem de er sammen med. At dit barn trives, er vigtigt for dit sociale- og faglige liv.

Indhold

    Værd at vide om børn og unges trivsel

    Arbejder du med etniske minoritetsunge, der er udsat for pres, kontrol eller tvang fra familien? Etnisk Ung tilbyder professionel sparring og konsulentbistand i enkelte sager. Og de har masser af viden på området, som de gerne vil dele med dig og dine kolleger. Deres hotline til fagpersoner er åben alle hverdage fra kl. 9 til 15 på telefon: 70 27 76 86

    Etnisk Ung yder professionel rådgivning om æresrelaterede konflikter til unge, forældre og fagfolk. Rådgivningsteamet udgør en af landets stærkeste resurser inden for det æresrelaterede område. Teamet arbejder målrettet for at mindske æresrelaterede konflikter i det danske samfund gennem anonym rådgivning til unge og forældre, sparring og vidensdeling med fagfolk samt generel oplysning omkring æresrelaterede problematikker til offentligheden.

    Rådgiverne hos Etnisk Ung er specialiseret i rådgivning og mægling i æresrelaterede konflikter. Etnisk Ung tilbyder også gratis kurser og workshops i hele landet og står hvert år bag landets største konference om æresrelaterede konflikter.

    Du kan læse mere på hjemmesiden: Etnisk Ung

    Mobning kan være svært at beskrive præcist, fordi oplevelsen er forskellig fra person til person. Det kan også være svært at skelne mellem drillerier, skænderier og mobning, men groft sagt vil mobning være noget vedvarende. Mobning sker, når man gentagende gange bliver udsat for negative handlinger fra andre. Det kan fx være:

    • at blive holdt udenfor fællesskabet
    • at andre siger ubehagelig ting til eller om dig, fx gør grin med dit udseende, kalder dig grimme øgenavne, snakker dårligt om dig bag din ryg eller spreder rygter
    • at andre gør noget mod en som går over deres grænser, fx ødelægger deres ting eller er voldelig overfor dem
    • at de bliver truet og føler dig bange


    Hver 3. danske skoleelev er på et tidspunkt blevet mobbet. Et barn, der bliver mobbet, kan opleve en masse ubehagelige tanker og følelser. Mobning kan betyde, at man fx oplever dårligt selvværd/selvtillid, angst, depression, selvmordstanker og ensomhed. Det kan altså have rigtig skadelige konsekvenser, som gør livet rigtig svært.

    En række foreninger, organisationer og et ministerium herunder Børns Vilkår og Undervisningsministeriet har samlet redskaber og råd til, hvordan du som lærer, pædagog, leder eller forældre kan medvirke til at forebygge mobning eller stoppe mobning i folkeskolen

    De fleste har perioder, hvor livet eller en situation opleves som så svær, at de ikke kan magte den alene. For nogen fører krisen til selvmordstanker og uden hjælp måske til selvmordsforsøg og selvmord. Derfor er det vigtigt, at man får sagt højt, at man har det svært, så man kan få den hjælp og støtte.

    Oplever du som lærer, at et barn trækker sig eller virker anderledes end normalt, er det derfor vigtigt, at du snakker med barnet, så han/hun føler sig set og føler sig tryg ved at kunne komme til dig og tale om eventuelle problemer – ikke alle problemer fører til selvmordstanker, men de kan være ubehagelige at gå med selv alligevel.

    Selvmordstanker er i de fleste tilfælde ikke udtryk for et ønske om at ville dø. Det er nogle gange mere en situation, der er blevet uoverskuelig eller gør ondt, at selvmord kan virke, som den eneste løsning. Derfor er det vigtigt at få sat ord på det, der er uoverskueligt eller gør ondt.

    74 34 10 24

    Telefontid

    Mandag 08:00 16:00
    Tirsdag 08:00 16:00
    Onsdag 08:00 16:00
    Torsdag 08:00 16:00 / 14:00 - 16:00
    Fredag 08:00 14:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben