Haderslev Kommune med i dansk-tysk projekt om klimaforandringer
Syddansk Universitet står i spisen for et nyt projekt om klimaforandringer, som Haderslev Kommune sammen med fire andre kommuner og en række samarbejdspartnere er blevet en del af.
Projektet hedder ClimateBlue, og har netop modtaget støtte fra EU’s Interreg Deutschland-Danmark-program.
Det fokuserer på, hvordan vi som samfund griber havstigninger på grund af klimaforandringer an, og ser på problemet med borgerne perspektiv.
Det handler blandt andet om kravene til den samfundsmæssige tilpasning til en fremtid, hvor vandet i stigende grad sætter dagsordenen for, hvor og hvordan, vi i fremtiden kan bo, arbejde og leve langs kysten.
”Vi har en lang kystlinje i Haderslev Kommune. Nogle steder skal vi arbejde for at beskytte det, der ligger ved kysten. Det gør vi for eksempel i projektet Vores Kyst, hvor vi med naturlige løsninger vil sikre området mod fremtidige oversvømmelser. Men andre steder skal vi også sige, at her vil det ikke blive muligt at bygge tæt på kysten i fremtiden”, siger Karina Kisum Jensen, der er direktør for Teknik og Klima i Haderslev Kommune.
Projektet trækker på en del af de erfaringer, vi fik under stormfloden i oktober 2023. Den bliver en del af afsættet for den strategi, vi skal vælge, for at udvikle et klimarobust samfund.
”Helt overordnet er vores ambition at levere indsigter, viden og input til udvikling af lokale, regionale og nationale langsigtede strategier for kysttilbagetrækning. Indtil nu har vi hverken i Danmark eller Tyskland talt særlig højt om at give land tilbage til vandet. Derfor forventer vi i projektet at kunne bidrage til at modne den offentlige og politiske samtale om de vandrelaterede samfundsomvæltende klimaforandringer, vi allerede nu aner konturerne af, siger Sebastian Mernild i en pressemeddelelse fra SDU.
På den danske side af projektet deltager, udover forskere fra SDU Climate Cluster, også Miljøstyrelsens Center for Klimatilpasning, Klimatorium, Region Syddanmark og kommunerne Guldborgsund, Middelfart, Vejle, Kolding og Haderslev.
Med afsæt i konkrete vandproblemer i hver enkelt kommune, vil et tværfagligt forskerteam over de næste tre år sammen med kommunens borgere og medarbejdere udvikle bæredygtige langsigtede løsningsmodeller for klimatilpasning langs kysterne.
Om ClimateBlue
Projektet “ClimateBlue: Co-creating climate adaptation in coastal zones”, der har et samlet budget på 27 mio. kr., har modtaget 17 mio. kr. i støtte fra Interreg Deutschland-Danmarks program vedrørende tilpasning til klimaforandringer. Projektet er ledet af SDU Climate Cluster. Det går i gang 1. marts 2025 og løber i tre år.
Fra Schleswig-Holstein deltager Christian-Albrechts-Universität zu Kiel (CAU), GEOMAR Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung Kiel, KielRegion GmbH og Landesbetrieb für Küstenschutz, Nationalpark und Meeresschutz Schleswig-Holstein (LKN.SH).
De danske projektpartnere er Miljøstyrelsens Center for Klimatilpasning, Klimatorium, Region Syddanmark, Guldborgsund, Middelfart, Vejle, Kolding og Haderslev kommuner.
Projektet har desuden en lang række af netværkspartnere fra begge lande, der både vil bidrage til og drage nytte af projketet. Det gælder blandt andet byerne Kiel og Flensborg, de fem kredse i Schleswig-Holstein, Sund og Bælt, Kommunernes Landsforening (KL), kommunerne Kerteminde, Svendborg, Faaborg-Midtfyn, Solrød, Aabenraa og Tønder samt Region Sjælland, der som Region Syddanmark også har bidraget til finansiering af projektet.