Gå til hovedindhold

Din trivsel

Det er vigtigt for os, at du har det godt. Din trivsel kan være forskellig alt efter, hvor du er, og hvem du er sammen med. At du trives, er vigtig for dit sociale og faglige liv.

Indhold

    Ofte stillede spørgsmål om trivsel

    Mobning kan være svært at beskrive præcist, fordi oplevelsen er forskellig fra person til person. Det kan også være svært at skelne mellem drillerier, skænderier og mobning, men groft sagt vil mobning være noget vedvarende. Mobning sker, når du gentagende gange bliver udsat for negative handlinger fra andre. Det kan fx være:

    • at blive holdt udenfor fællesskabet
    • at andre siger ubehagelig ting til eller om dig, fx gør grin med dit udseende, kalder dig grimme øgenavne, snakker dårligt om dig bag din ryg eller spreder rygter
    • at andre gør noget mod dig som går over dine grænser, fx ødelægger dine ting eller er voldelig overfor dig
    • at du bliver truet og føler dig bange
       

    Hvis du bliver mobbet, er du desværre ikke den eneste. Hver 3. danske skoleelev er på et tidspunkt blevet mobbet. Hvis du bliver mobbet, kan det betyde, at du oplever en masse ubehagelige tanker og følelser. Mobning kan betyde, at man fx oplever dårligt selvværd/selvtillid, angst, depression, selvmordstanker og ensomhed. Det kan altså have rigtig skadelige konsekvenser, som gør livet rigtig svært.

    Her er et par råd til, hvad du kan gøre, hvis du bliver mobbet eller ser nogen blive mobbet:

    Fortæl det til en, du stoler på, hvis du oplever at blive mobbet eller ser at nogen bliver mobbet.
    Grib hurtigt ind. Mobning er rigtig ubehageligt og skræmmende, derfor er du meget modig, når du hjælper en, der bliver mobbet eller siger det til de voksne. Også når det ikke rammer dig selv.
    Vent ikke på, at mobningen stopper af sig selv. Som sagt, er mobning vedvarende og det vil som regel fortsætte længe.
    Hvis du overværer mobning, kan du sige fra og fortælle, at det ikke er okay. Det kan godt være rigtigt svært og skræmmende, men der skal en fælles indsats til at stoppe mobning. Hvis du ser noget, og det er svært selv at sige noget, så hent en voksen.

    Hvis du selv bliver mobbet, kan du søge hjælp hos en voksen, fx dine forældre, en lærer eller en pædagog. Hvis du ikke helt tør at snakke med en voksen, kan du opsøge hjælp på forskellige hjemmesider, hvor der er chatrådgivning.

    Du kan blandt andet. kontakte:

    Børnetelefonen   
    Headspace
    Girltalk 
    Få også 7 gode råd, hvis du bliver mobbet.

    Derudover kan du altid ringe til BørneTelefonen på 116 111 for at tale med en voksen, også selvom du har en voksen at tale med.

    Hvis du ikke føler, at du trives i skolen, eller i andre situationer, er det vigtigt, at du snakker med en voksen, som du stoler på om det, så I sammen kan finde ud af, hvordan du ændrer det. Vi har samlet nogle links og telefonnumre, hvor du kan få rådgivning og vejledning, hvis du ikke vil snakke med en voksen, du kender om det:

    Børnetelefonen   
    Headspace
    Girltalk 
    Livslinjen

    74 34 10 24

    Telefontid

    Mandag 08:00 16:00
    Tirsdag 08:00 16:00
    Onsdag 08:00 16:00
    Torsdag 08:00 16:00 / 14:00 - 16:00
    Fredag 08:00 14:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben