Gå til hovedindhold

Seksuelle overgreb

Et seksuelt overgreb er, når en person tvinger en anden til seksuelle berøringer eller sex. Og det er på ingen måde okay.

Indhold

    Ofte stillede spørgsmål om seksuelle overgreb

    Et seksuelt overgreb er, når en person tvinger en anden til seksuelle berøringer eller sex. Seksuelle overgreb kaldes også voldtægt, når en person tvinger en anden person til sex, som fx oralsex, analsex eller samleje. Det er også et seksuelt overgreb og grænseoverskridelse, hvis man tvinges til at se en anden person onanere eller til at se porno. Eller hvis man har sex med en, der ikke kan sige, om det er okay, at man har sex med dem, fx bevidstløse eller meget fulde personer.

    Seksuelle overgreb er altid forbudte ifølge loven. Der gælder nogle særlige omstændigheder ved seksuelle overgreb mod børn og unge, fx at straffen er hårdere, hvis man dømmes for et seksuelt overgreb mod børn.

    Hvis man har været udsat for et seksuelt overgreb, er det vigtigt, at man sørger for at få hjælp til at håndtere det. Selvom man kan opleve, at det er svært at tale om, er det derfor alligevel vigtigt at tale med en person, som man har tillid til, og som kan hjælpe en. Det kan være én, som man kender i forvejen, fx en lærer eller en ven eller særlige steder, hvor man kan få hjælp og rådgivning

    På bl.a. Sexlinien, Offerrådgivning og Red Barnet kan du læse mere om seksuelle overgreb, herunder psykiske og fysiske reaktioner efter et overgreb samt rådgivning og hjælpemulighed.

    Offerrådgivning
    Center for voldtægt 
    Center for seksuelt misbrugte  

    Du skal reagere, hvis du har mistanke om, at dit barn har været udsat for seksuelt overgreb fra en voksen eller andre børn eller unge. Eller hvis du er bekymret for, at dit barn udsætter andre for seksuelle grænseoverskridelser.

    Har du akut brug for hjælp til at stoppe et overgreb, skal du kontakte politiet på telefonnummer: 1-1-4.

    Har du været udsat for en voldtægt/et overgreb, skal du kontakte alarmcentralen på telefonnummer: 1-1-2.

    Du kan også kontakte Familierådgivningen i Haderslev Kommune på telefon: 74 34 11 11. Her er der ansatte, der har en særlig pligt til at hjælpe børn og mindreårige unge som er i nød. Udenfor Haderslev Kommunes åbningstid, skal du kontakte politiet på telefon 1-1-4, som herefter vil kontakte den sociale bagvagt i Familierådgivningen.

    Center for Voldtægtsofre

    Har du eller dit barn været udsat for voldtægt eller forsøg på voldtægt, kan I modtage hjælp på det nærmeste center for voldtægtsofre. Du finder telefonnummer og adresse på det nærmeste center på Center for voldtægts hjemmeside. Du kan også gå til politiet - de vil bringe dig til det nærmeste center for voldtægtsofre.

    Centrene ligger i hver region og tilbyder voldtægtsofre:

    • Nødprævention
    • Psykologhjælp
    • Undersøgelse og behandling mod smitte med sexsygdomme
    • Laver sporsikring (hvis du senere vil anmelde voldtægten)


    Hvis voldtægten er sket for længere tid siden

    Er der gået længere tid siden, du har været udsat for et overgreb, kan du få hjælp hos Offerrådgivningen. Voksne, som har været seksuelt misbrugte som børn, kan få hjælp hos et Center for seksuelt misbrugte, der findes tre steder i landet. Du kan læse mere på Center for seksuelt misbrugtes hjemmeside.

    Har du været udsat for et digitalt overgreb, hvor seksuelle billeder eller nøgenbilleder af dig er blevet delt eller du er blevet tvunget til at dele dem, kan du søge støtte og vejledning hos Red Barnet. Læs mere om digitale overgreb på Red Barnets hjemmeside.  

    Incest er sex mellem forældre og deres børn, mellem søskende, mellem bedsteforældre og børnebørn eller oldeforældre og oldebørn. Sex mellem adoptivforældre, sted- eller plejeforældre og deres adoptivbørn, sted- eller plejebørn er ikke incest, fordi de ikke er biologisk i familie med hinanden, men er ulovligt, mens barnet/den unge er under 18 år. Almindelige kram, kærlige kys og kærtegn er ikke incest, men for eksempel samleje, intime berøringer (på kønsdele og endetarm) og andre former for seksuelt samvær, som er grænseoverskridende for barnet eller den unge.

    Incest er forbudt ifølge straffeloven. Det er altid den voksnes ansvar, når incest sker, og det er derfor også altid den voksne, der straffes. Det er altså altid den voksnes ansvar, at barnet beskyttes, og ikke bliver krænket.

    Hvis du har mistanke om eller et barn fortæller, at de bliver udsat for incest, har du pligt til at anmelde det til politiet.

    Seksuel tvang og seksuelle overgreb mod børn fra et familiemedlem ødelægger barnets tillid til de personer, som han eller hun skulle kunne være tryg ved.

    Hvis det er barnets eller den unges forælder eller forældre, der begår incest mod barnet/den unge, har hun eller han slet ikke mulighed for at få trøst, forståelse, hjælp eller omsorg fra dem, som hun/han plejer at få det af. Det kan gøre barnet eller den unge isoleret, og at hun/han føler sig hjælpeløs, ensom og forladt.

    74 34 10 24

    Telefontid

    Mandag 08:00 16:00
    Tirsdag 08:00 16:00
    Onsdag 08:00 16:00
    Torsdag 08:00 16:00 / 14:00 - 16:00
    Fredag 08:00 14:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben