Kropsbårne hjælpemidler
Kropsbårne hjælpemidler som fx ortopædiske sko, fodindlæg, bleer, kateter, stomi produkter, parykker, proteser og diabeteshjælpemidler, kan du søge om eller få tilskud til. Du kan søge, hvis du er ældre og svækket, med et varigt nedsat funktionsniveau, eller hvis du eller dit barn har et handicap som kan afhjælpes med et kropsbåret hjælpemiddel.
Godt at vide før du søger om et kropsbåret hjælpemiddel
Et kropsbåret hjælpemiddel sidder på kroppen eller er tæt på kroppen. Det kan typisk ikke genbruges af andre efterfølgende. Det kan fx. være:
- Ortopædiske sko
- Fodindlæg
- Parykker
- Proteser
- Diabeteshjælpemidler
- Bleer
- Stomiprodukter
- Kateter
- Skinner/ortoser
Du kan søge om støtte til hjælpemidler hos Haderslev Kommune, hvis du bor i Haderslev Kommune og har en varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Det betyder, at du skal være færdigbehandlet.
Haderslev Kommune skal yde støtte til hjælpemidler til personer med varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når hjælpemidlet:
- i væsentlig grad kan afhjælpe de varige følger af den nedsatte funktionsevne,
- i væsentlig grad kan lette den daglige tilværelse i hjemmet
Bemærk, at børn og unge under 18 år ikke selv kan søge om et hjælpemiddel. Det skal en forælder med forældremyndighed eller værge gøre.
Det er servicelovens §112 der beskriver de lovmæssige rammer for bevilling af hjælpemidler.
Når du vil søge om hjælpemidler, er det godt at være opmærksom på:
- Vi giver som udgangspunkt ikke støtte til hjælpemidler eller forbrugsgoder, du har anskaffet, inden du har modtaget en bevilling.
- Hvis du midlertidigt har behov for hjælpemidler efter eksempelvis indlæggelse på sygehus, skal du henvende dig til sygehuset, som kan hjælpe dig.
- Når du får et hjælpemiddel, er udgifter i forbindelse med brugen dine. Det kan eksempelvis være drift, rengøring og almindelig vedligeholdelse.
Inden du søger om, eller tilskud til bleer, skal det afklares om du har en varig funktionsnedsættelse. Afklaringen skal ske i forbindelse med en udredning på sygehuset jf. Casekatalog Behandlingsredskaber og hjælpemidler i Region Syddanmark side 29 & 30, Case 2.1.2N
For at blive udredt for din inkontinens, skal du henvende dig hos din læge, for at få en henvisning til sygehuset.
Du får brug for dit MitID i forbindelse med udfyldelse af den digitale ansøgning.
Du kan undervejs i ansøgningsblanketten blive bedt om at vedhæfte forskellige relevante dokumenter, som kan gøre sagsbehandlingstiden kortere, hvis du selv vedhæfter. Det kan fx dreje sig om:
- Dokumentation med oplysninger om din funktionsnedsættelse/lægeoplysninger (fx relevante journalnotater fra sundhed.dk)
- Tilbud fra bandagist (ved ansøgning om støtte til proteser skal der indhentes 2 tilbud)
- Kopi af eventuel tidligere bevilling fra anden kommune. Hvis du har en løbende bevilling (diabetes, stomi, inkontinenshjælpemidler mv.).
Det kommer an på typen af produktet, du søger om.
Hvis Haderslev Kommune bevilger dig et kropsbåret hjælpemiddel, skal du som udgangspunkt ikke betale noget selv, medmindre du ønsker et dyrere hjælpemiddel end det, Haderslev Kommune har vurderet som bedst og billigst. I det tilfælde skal du selv betale den ekstra udgift.
Ved bevilling af fodtøj vil der altid være en egenbetaling, som hvert år reguleres af Socialministeriet.
Din egen økonomi har ikke indflydelse på, om du kan få en bevilling, eller hvor meget du kan få i tilskud. Støtten er desuden skattefri.
Ja.
Hvis produktet er dyrere end den pris, vi kan indkøbe hjælpemidlet til ved den leverandør, vi har indgået indkøbsaftale med, skal du selv betale prisforskellen.
Vi giver som udgangspunkt ikke støtte til hjælpemidler eller forbrugsgoder, du har anskaffet, inden du har modtaget en bevilling.