Gå til hovedindhold

Servicehund

Har du et varigt psykisk handicap, og har brug for et hjælpemiddel til at blive mere selvstændig i eget liv, kan du søge om servicehund. En servicehund er en specialtrænet hund, der kan hjælpe mennesker med et varigt psykisk handicap. I Haderslev Kommune bevilges servicehunde som et personligt hjælpemiddel efter servicelovens §112.

Indhold

    Servicehund som hjælpemiddel

    Din funktionsnedsættelse skal være varig og begrænse dig i din dagligdag.

    Du skal have en såkaldt varigt nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne. Varigt nedsat betyder her, at alle relevante behandlingsmuligheder skal være afprøvet. Hvis Haderslev Kommune har sat andre former for hjælp eller støtte i gang som kan afhjælpe netop den udfordring, som du søger en servicehund til, skal vi vurdere virkningen, inden vi kan afgøre, om du kan få en servicehund. 

    Din funktionsnedsættelse skal også være så indgribende i din dagligdag, at du ofte har brug for omfattende hjælp, enten fra din familie, dit netværk eller Haderslev Kommune. Det er derfor ikke funktionsnedsættelsen i sig selv, der afgør, om du er i målgruppen for en servicehund, men de udfordringer, som funktionsnedsættelsen giver dig i dagligdagen.

     

    Dit behov i dagligdagen skal være væsentligt og kun kunne løses af en servicehund.

    Et væsentligt behov betyder her, at netop en servicehund i høj grad vil kunne lette din daglige tilværelse og dermed afhjælpe eller kompensere for følgerne af din funktionsnedsættelse. Dit konkrete behov skal ikke kunne afhjælpes på anden måde end af en servicehund – heller ikke af en almindelig veltrænet familiehund. Ud fra en konkret, individuel vurdering ser Haderslev Kommune derfor på, om netop en servicehund kan hjælpe dig i din hverdag i væsentlig grad. Fx til at have en mere selvstændig hverdag, eller støtte dig til at fastholde job eller uddannelse.

     

    Du skal kunne passe, træne og betale for en servicehund.

    Haderslev Kommune skal sikre sig, at du vil kunne passe og træne en servicehund, også med hensyn til din konkrete fysiske eller psykiske funktionsnedsættelse. Du skal også have mulighed for at betale for de daglige udgifter til hunden. Fx forsikring, dyrlægeregninger og mad.

    En god servicehund forudsætter især en stærk relation mellem dig og hunden.

     

    Træning 

    Hunden skal luftes flere gange dagligt. Én af gåturene skal være af minimum en times varighed, hvor man træner servicehundens færdigheder.

     

    Energikrævende

    Du skal være indstillet på at det kræver energi og tid at holde hundens træning ved lige, og skal prioritere det i hverdagen.

     

    Ansvar

    Du har ansvar for et levende væsen de næste seks til otte år. Servicehunden er trænet til at følge dig, og man vil altid skulle have et øje på hunden og bruge energi og koncentration på at føre den med rundt.

     

    Mad

    Servicehunden trænes igennem ros og belønning, og får derfor ikke mad i madskålen. Maden gives, når den udfører sin rolle, eller træner færdigheder.

     

    Leverandør

    Du samarbejder med den leverandør, som har leveret servicehunden. Det indebærer, at man følger leverandørens råd og vejledning gennem hele hundens levetid. Det gælder også, hvis du får certificeret din egen hund.

     

    Udgifter

    Du har ansvaret for daglige udgifter som fx. forsikringer, dyrlæge og mad.

     

    Netværk

    Det anbefales, at du har et netværk, der kan træde til og hjælpe med servicehunden fx i forbindelse med sygdom. Netværket skal kun bruges, når det er nødvendigt, for det er vigtigt, at båndet mellem dig og servicehunden er så tæt og stærkt som muligt.

     

    Hjem

    Hunden bor hos dig. Servicehunden er udlånt til dig, men ejes af Haderslev Kommune. Der vil være årlige opfølgningsmøder.

     

    Opmærksomhed

    Mennesker med servicehund får ofte en del opmærksomhed. Andre må dog ikke kontakte hunden, da det kan distrahere den. Du skal derfor være klar til at skærme hunden fra børn og voksne, som vil klappe den samt håndtere kommentarer fra fremmede.

    Forskellen på en servicehund og en almindelig familiehund specialtræningen. 

    En servicehund har fået specialtræning i at fungere som hjælper for mennesker med psykiske funktionsnedsættelser. En servicehund kan fx hjælpe mennesker med psykiske handicap, med støtte og særlige indlærte kommandoer. 

    En almindelig familiehund kan give tryghed og struktur i dagligdagen.
    Når vi behandler ansøgninger om servicehunde, laver vi derfor en konkret og individuel vurdering af, om en familiehund vil kunne give dig den samme hjælp som en servicehund.

    Det er muligt selv at købe en færdigtrænet servicehund.

    En færdigtrænet servicehund vil ofte kunne hjælpe og støtte, på samme måde som en hund, man bevilges gennem kommunen. Ved privat køb af en hund, skal du være opmærksom på, at nogle instanser som fx. boligselskaber der kræver dokumentation for, at en servicehund er nødvendig for dig.

    I Haderslev Kommune kan der søges om certificering af egen hund

    I nogle tilfælde kan det være muligt at få certificeret sin egen hund til en servicehund.

    For at få en bevilling til certificering af egen hund, skal du leve op til de samme kriterier som for at få bevilliget en servicehund. Derudover vil en professionel hundetræner vurdere, om din hund er egnet som servicehund.

    Det sker på baggrund af hvilken type hund, du har, din hunds generelle helbredstilstand og alder mv.
    Som udgangspunkt godkendes hunde over tre år ikke.

    En certificering indeholder b.la. en lydighedstest, en offentlighedstest og test af de færdigheder, som servicehunden skal bruge, for at kunne hjælpe og støtte dig.

    Kommunen og leverandøren følger løbende op på certificerede hunde. Herunder din evne til at benytte din hund som hjælpemiddel.

    Hvis din egen hund certificeres, er det fortsat dig, der ejer hunden.
    Kommunen skal sikre, at hunden bruges som det hjælpemiddel den er tiltænkt, og skal trække bevilling og certificeringen tilbage, hvis det ikke længere er tilfældet.

    Det betyder, at Haderslev Kommune først afprøver, om andre former for støtte kan være relevante for dig. Det kan fx være indsatser som rådgivning, terapeutiske samtaler, kurser og forløb eller behandling, der potentielt kan forberede dit funktionsniveau. Kan en forebyggende indsats ikke forbedre din funktionsevne, ser Haderslev Kommune på, om en servicehund ville kunne kompensere for den manglende funktionsevne.

    Åbningstider

    Fremmøde

    Mandag 10:00 15:00
    Tirsdag 10:00 15:00
    Onsdag 10:00 15:00
    Torsdag 10:00 17:00
    Fredag 10:00 13:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben

    Christian X's Vej 39, Indgang A, 6100 Haderslev

    74 34 27 57

    Telefontid

    Mandag 09:00 15:00
    Tirsdag 09:00 15:00
    Onsdag 09:00 15:00
    Torsdag 09:00 17:00
    Fredag 09:00 13:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben