Gå til hovedindhold

Udvikling af Aarø Naturø

Aarø har gennemgået en stor udvikling de sidste ti år, som i høj grad er drevet af lokale initiativrige kræfter. Læs mere om udviklingsplanerne for Aarø.

Fyrtårnet på Aarø

Indhold

    Udvikling af Aarø

    Vi ønsker at sikre en fortsat udvikling af et samlet øsamfund i balance, hvor vækst i erhvervslivet, stigende bosætning og øget turisme udvikles enstemmigt. På den baggrund igangsatte vi sammen med Dansk Kyst- og Naturturisme, med bidrag fra LAG Småøerne, i efteråret 2022 udarbejdelsen af en strategisk-fysisk udviklingsplan for Aarø.

    Hvad er en strategisk fysisk udviklingsplan?

    En strategisk-fysisk udviklingsplan er en helhedsorienteret plan, som indeholder kortlægning, vision og strategi. Planen bygger videre på tidligere tiltag og planer, og omsætter visioner og mål til strategiske indsatser samt mulige fysiske tiltag.

    Det indledende arbejde fastlagde naturen som Aarøs særligt stedbundne kvalitet og store udviklingspotentiale. Med udgangspunkt i netop naturen har planen til formål at fremme og styrke øens udvikling til en bæredygtig turismedestination med øget helårsbeskæftigelse i balance med lokalsamfundet.

    Haderslev Kommunalbestyrelse godkendte den strategisk-fysiske udviklingsplan for Aarø den 27. juni 2023.

    Aarø Naturø

    Vi har sammen med arkitektfirmaet LYTT lavet en plan for Aarø Naturø med nedslagspunkter, der ligger i tråd med den strategisk fysiske udviklingsplan.

    Med støtte fra Nordea-fonden på mere end 8,6 millioner kroner, kan nedslagene i planen realiseres i 2025, 2026 og 2027.

    Hent planen for Aarø Naturø (PDF)

    Planen indeholder en række tiltag, der skal fremtidssikre øen som levested og turistmål samtidig med at den unikke natur på øen får plads.

    Indsatserne i udviklingsplanen foregår både i Aarøsund og på Aarø. Tanken bag er nemlig at binde de to samfund endnu tættere sammen for at skabe en helstøbt oplevelse, og styrke samarbejdet på tværs af sundet.

    Vi skal de kommende år lave: 

    • Pejlemærke Aarøsund Havn: et samlings- og formidlingspunkt nær færgelejet, der formidler oplevelser og historier i området, samt introducerer oplevelserne som de besøgende har i vente på Aarø.
    • Etableringen af grøn naturnær langtidsparkering Aarøsund skal være med til at nudge besøgende til at lade bilen stå på fastlandet og dermed fredeliggøre Aarø og skabe en naturlig pause i Aarøsund som vil understøtte turismeerhverv her.
    • Ankomstbygning Aarø Havn er tænkt som et mødested for beboere og besøgende strategisk placeret, lige dér hvor man kommer i land fra færgen og tæt ved Aarø By. Bygningen skal have faciliteter for beboere, besøgende, lystsejlere og de ventende færgegæster og vil fremtræde langt mere indbydende end den nuværende bygning Her kan laves en grejbank og afholdes arrangementer og meget mere.
    • Boardwalk - Forbindelse mellem Aarø havn og by, tilbyder en trafiksikker ankomst til byen, og det første store natursyn over strandengsområdet Korsø. Boardwalken indeholder også formidling af den natur, der kan opleves i det omgivende vådområde, der rummer spændende flora og fauna.
    • Naturstier, der underbygger mobilitet og oplevelser, der strækker sig udenfor det overordnede vejnet. Skaber ruter som udelukkende er for de gående, hvor den uspolerede natur kan opleves, mens man føres omkring øens særkender og forbindes til øens knudepunkter.
    • Fugletårn, et mødested på øens østkyst, et pejlemærke at gå efter, som tilbyder ly og en tilgængelig oplevelse. Det er ikke kun et fugletårn, men også et udsigtstårn, hvorfra man bl a. kan se skibene i Lillebælt og Assens på den anden side af bæltet.
    • Vejvisning og formidling, udført som en vejrbestandig, slidstærk formidling, der ikke tager opmærksomheden væk fra det man ønsker at formidle (udsigter, natur, flora, fauna, kulturhistorie). Viser vej til knudepunkter, attraktioner og lokale virksomheder.

    Projektets samlede budget er på 19.298.473,00 kr. hvoraf Nordea-fonden har doneret 8.619.988 kroner og Haderslev Kommune finansierer resten.

    Vision 2030: En bæredygtig ø i særklasse

    Aarø skal være en naturø i særklasse. Den unikke kystnære natur skal være Aarøs vartegn og trækplaster som fremtrædende ø-landskab med markante og særegne oplevelser hele året rundt. Naturen skal være løftestang for udviklingen af Aarø mod et øsamfund i balance til gavn for beboere, erhvervsaktører og turister.

    Detailprojekter

    De fysiske arbejder i udviklingsplanen koncentrerer sig i første omgang omkring tre emner:

    1. Havnen og forbindelsen op til byen.
    2. Særlige oplevelsessteder i naturen.
    3. Stinetværk der giver nye måder at opleve naturen på.

    Når de enkelte tiltag taktvist udføres, følger en videre dialog med eventuelt berørte lodsejere samt aktører i området.

    Hvad så nu?

    • Sideløbende med udviklingsplanen arbejder Naturstyrelsen på at igangsætte et klima-lavbundsprojekt, der skal omdanne store dele af de nuværende landbrugsarealer til naturområde. Det har selvsagt haft betydning for arbejdet med udviklingsplanen, selvom mange af planens tiltag kan iværksættes uafhængigt af klima-lavbundsprojektets tidsplan.
    • Arbejdsgrupper under Aarø Beboerforening arbejder fortløbende med realisering af de tiltag, der blev påbegyndt i Aarø Visionsplan (2022). Herunder er fx øget bosætning et højt ønske, og der arbejdes parallelt med tiltag, der kan bidrage til at tiltrække og fastholde borgere.
    • Den strategisk-fysiske udviklingsplan er ikke til hinder for de lokale kræfters fortløbende arbejde.
    • Når de enkelte tiltag taktvist udføres, følger en videre dialog med eventuelt berørte lodsejere samt aktører i området.
    • Selvom udviklingsplanen er vedtaget, venter en efterfølgende proces for at konkretisere de enkelte tiltag. Nogle tiltag vil kræve ny planlægning med tilhørende offentlighedsfaser.

    Har du konkrete spørgsmål eller ønsker du at vide mere, så skriv til planafdelingen på plan@haderslev.dk

    Læs mere 

    Aarø Naturø (PDF)
    Strategisk fysisk udviklingsplan for Aarø (PDF)
    Turismeplaner for Aarø (kystognaturturisme.dk)

    Åbningstider

    Fremmøde

    Mandag 10:00 15:00
    Tirsdag 10:00 15:00
    Onsdag 10:00 15:00
    Torsdag 10:00 17:00
    Fredag 10:00 13:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben

    Christian X's Vej 39, Indgang A, 6100 Haderslev

    74 34 34 34

    Telefontid

    Mandag 09:00 15:00
    Tirsdag 09:00 15:00
    Onsdag 09:00 15:00
    Torsdag 09:00 17:00
    Fredag 09:00 13:00
    Lørdag Lukket
    Søndag Lukket

    Lukket Åben