Hvad er Biodiversitet ?
Biodiversitet er et ord, man efterhånden ofte støder på, men det kan være svært at gennemskue, hvad det egentlig betyder, og hvorfor der er så meget fokus på det.
Hvad betyder biodiversitet?
Ordet biodiversitet betyder mangfoldighed (diversitet) af liv (bio). Der er tale om det mylder af liv, som findes overalt på kloden i form af planter, svampe, dyr og arter. Her er det vigtigt at holde sig for øje, at der er tale om mangfoldigheden af levende organismer i alle miljøer samt det økologiske samspil arterne imellem. Biodiversitet henviser derfor både til variationen mellem arter og indenfor arter (genetisk) samt mangfoldigheden af økosystemer.
Engen som økosystem
Det kan fx være en naturlig eng, hvor mange forskellige arter lever side om side og er afhængige af hinanden. Bakterier, orme og svampe lever i jorden og sørger for, at dødt organisk materiale bliver nedbrudt. Derved opretholdes stofkredsløbet, og jorden forbliver sund, hvilket skaber gode vækstbetingelser for forskellige plantearter. Over 90% af jordens plantearter lever i symbiose (samliv) med svampe. Disse planter udgør føden for mange forskellige arter af insekter i engen (både i form af græsning og bestøvning), mens en række større insekter samt padder, reptiler og mindre fugle og pattedyr lever af disse insekter. Samtidig giver planterne i engen beskyttelse til disse dyr overfor større rovdyr og rovfugle, der er på jagt. Engen udgør derved et lille økosystem, hvor hver art har sin egen vigtige rolle.
Hvorfor er biodiversitet vigtigt?
Når et økosystem indeholder mangfoldighed af liv og genetisk variation, har det en større robusthed overfor udefrakommende forstyrrelser og stress. I disse år udfordrer fx klimaforandringer, forurening og fysiske ødelæggelser selv de mest robuste og sunde økosystemer. Hvis der er flere arter, er der dog også automatisk større sandsynlighed for, at nogle arter vil kunne stå imod og klare sig.
Forringelse og tab af biodiversitet udgør ikke kun et problem for naturen. Det er også et problem for os mennesker – både lokalt og globalt. Sunde og intakte økosystemer er vigtige for at producere fødevarer, medicin og råmaterialer samt skabe rent drikkevand. Derudover kan de bidrage til at bekæmpe invasive arter, modvirke sygdomme, regulere klima samt afbøde virkningen af naturkatastrofer.
Bestøvning er afgørende
En af goderne ved et sundt økosystem er bestøvning. Fugle, flagermus, pattedyr, pungdyr og selvfølgelig insekter bidrager til bestøvningen af verdens planter. Her står insekter og især bier for størstedelen af bestøvningen. Ifølge EU har insektbestøvning en global værdi på over 150 mio. euro om året, da ca. 70% af hovedafgrøderne for verdens fødevareproduktion afhænger af insektbestøvning. Hvis den nedadgående tendens fortsætter for mangfoldigheden af insekter på global plan, kan det potentielt få stor negativ betydning for vores fremtidige fødevareproduktion.