Gå til hovedindhold

Fælles nærvarme

Hvis der er flere husstande, der ønsker at udskifte olie- eller gasfyret, kan en fælles opvarmningsløsning være en mulighed.

Indhold

    Nærvarme er et koncept, hvor nogle ejendomme går sammen om en fælles kollektiv varmeforsyning, som ligger tæt på deres ejendom – for eksempel termonet eller borgerdrevet lokal fjernvarme*.

    Nærvarme består af to elementer – et varmeproduktionsanlæg og et distributionsnet. Det kan bestå af mange forskellige varmekilder: varmepumper, biomassefyr, jordvarme, solvarme, overskudsvarme fra lokale virksomheder mm. Det kan bestå af en enkelt kilde eller flere kilder, hvor der kan skrues op og ned for de enkelte kilder alt efter, hvilken er billigst og grønnest.

    Nærvarme kan være et oplagt alternativ, hvis du ikke kan få fjernvarme fra de nuværende fjernvarmeselskaber eller en individuel varmepumpe. Individuelle varmepumper kan være en udfordring, hvis du f.eks. ikke kan overholde støjkravet til skel.

    Nærvarme kan desuden have en række fordele i forhold til individuelle varmeløsninger. Varmeregningen kan reduceres, regningen kan deles med naboerne og du undgår støjen samt den æstetiske forstyrrelse fra din eller din nabos udedel fra en traditionel luft-vand varmepumpe. Afhængigt af hvilken teknologi nærvarmen baseres på, kan der desuden være øvrige fordele såsom afkøling om sommeren.

    I Haderslev Kommune arbejder en gruppe borgere aktuelt på et termonetprojekt i Årøsund. Termonetanlægget forventes at kunne forsyne op til 208 ejendomme. Et projektforslag forventes fremsendt til godkendelse af Haderslev Kommune i december 2022. Herudover har borgere i Hammelev, Mølby og Fole også udtrykt interesse for at arbejde med fælles termonetløsninger.

    * Borgerdrevet lokal fjernvarme er en løsning, hvor der etableres fjernvarme uafhængigt af de nuværende fjernvarmeselskaber. 

    Find flere informationer

    Fjernvarmeselskaberne har udført et større analysearbejde, der har resulteret i en række udpegninger for områder, hvor de vurderer, at der er potentiale for nærvarme på baggrund af antal boliger.

    Der forudsættes et lokalt engagement, hvis man er interesseret i en nærvarmeløsning. Det gælder både økonomisk og i form af frivillige timer fra lokale ildsjæle.

    Der er i forbindelse med analysearbejdet/varmeplanen ikke udarbejdet selskabs- eller brugerøkonomiske beregninger. Det kan eventuelt foretages af et rådgivende ingeniørfirma, der kan anvise mulige løsninger og økonomien for disse.

    Der er potentiale for en lokal ny fjernvarmeløsning i:

    • Arnum
    • Bevtoft
    • Over Jerstal
    • Hammelev
    • Sommersted
    • Hejsager (eventuelt med overskudsvarme fra biogasanlæg Sode).

    Der er potentiale for en anden kollektiv varmeforsyning f.eks. termonet i:

    • Nustrup
    • Vedsted
    • Styding
    • Jegerup
    • Mølby/Oksenvad
    • Sønder Vilstrup
    • Moltrup/Bramdrup og Rovstrup
    • Fjelstrup
    • Øsby
    • Aarøsund/Hajstrup og Raade

    Da vurderingen alene er baseret på antal boliger i de enkelte byer og landsbyer, og der ikke er lavet selskabsøkonomiske eller brugerøkonomiske beregninger, er det muligt, at en fælles løsning også kan være en god ide, hvis du bor i en by eller landsby, der ikke fremgår af listerne. 

    Termonet har for eksempel ikke samme begrænsning i forhold til afstand mellem boliger. De lange slanger mellem dem der ønsker at tilslutte sig, er en del af varmekilden, og er billige at lægge. Afstand mellem boliger belaster således ikke økonomien væsentligt ved denne varmeløsning.

    For at vurdere grundlaget for etablering af termonet er der udviklet en letanvendelig termonetberegner, der kan indikere, hvorvidt et termonet kan være rentabelt i dit område: Thermonet Calculator.

    Vær opmærksom på, at det kræver en del ressourcer at etablere nærvarme fra bunden. Det gælder både økonomisk og i form af frivillige timer fra lokale ildsjæle.

    Vi har nedenfor beskrevet et forslag til, hvordan et nærvarmeprojekt kan gribes an.

    1. Arbejdsgruppe og snak med naboer

    Da etablering af nærvarmeløsninger kræver et stort lokalt engagement, er det en god ide, hvis I lokalt kan danne en arbejdsgruppe, der blandt andet skal arbejde for at skabe lokal opbakning. Det gøres med henblik på at få undersøgt mulighederne for opbakning til en fremtidig omstilling til nærvarme samt formidle den lokale interesse for kommunen.

    Lokale ildsjæle kan gå i gang med det samme.

    2. Kontakt Haderslev Kommune

    Når I ved, hvor mange der er interesserede, kan I kontakte Haderslev Kommune ved at sende en mail til: plan@haderslev.dk og fortælle om jeres projekt.

    Hvis I har fundet et areal til jeres varmeløsning, kan vi lave en første overordnet vurdering af, hvorvidt arealet er egnet. I denne sammenhæng vil det være en fordel, hvis I allerede ved, hvilken varmeløsning I er interesserede i.

    En fælles varmeløsning kræver typisk mere tilpasning til de lokale forhold end en individuel varmepumpe.
    Eventuelle økonomiske tilskudsmuligheder afklares. 

    3. Organisering

    Nedsæt en formel arbejdsgruppe/bestyrelse og træf eventuelle aftaler med samarbejdspartnere.

    4. Projektforslag

    Teknik, økonomi, organisering og ejerskab og finansiering konkretiseres.

    Projektforslaget udarbejdes oftest af et rådgivende ingeniørfirma, hvorefter det sendes til kommunen, der er den godkendende myndighed.

    5. Detailprojektering og udbudsproces

    6. Etablering og idriftsættelse

    Afklar eventuel hjælp til drift. Det kan være lokale værker (fx vandværk, fjernvarmeværk).

    Fjernvarmeselskaberne stiller sig gerne til rådighed ift. en drøftelse af mulighederne for hjælp med administration og/eller drift af tekniske anlæg. Det skal dog her bemærkes, at fjernvarmeselskaberne ikke kan påtage sig en rådgiverfunktion ift. sådanne projekter, idet selskaberne ikke råder over hverken kompetencer eller ressourcer til at påtage sig en sådan rolle.

    Fra projektstart til konvertering af de første forbrugere og der står et færdigt produktionsanlæg vurderes det, at der som minimum vil gå 18-24 måneder afhængigt af processen.

    Vi forstår, at det kan virke uoverskueligt at komme fra ide til handling, når det kommer til nærvarme. En måde at komme videre, kan være at søge inspiration fra andre. Vi har samlet en række eksempler på nærvarmeprojekter, der kan fungere som inspiration til, hvordan du kan gribe det an i dit lokalsamfund.

    De lokale fjernvarmeselskaber er åbne for dialog omkring muligheden for at bidrage med deres viden og kompetencer omkring borgerdrevne lokale fjernvarmeselskaber.

    Når man i lokalsamfundet har nedsat en formel fjernvarmebestyrelse eller -styregruppe, kan man søge dialog med det lokale fjernvarmeselskab omkring mulighederne for samarbejde og sparring.

    Afklar evt. om andre lokale værker (f.eks. vandværker) kan drifte anlægget.

    De lokale fjernvarmeselskaber kan ikke assistere med sparring om etablering og drift af termonet, da det ligger for langt fra deres kompetencer.

    Haderslev Kommune er godkendende myndighed for projekter.

    Haderslev Kommune kan:

    • understøtte borgergruppers udvikling af konkrete projekter til forsyning af flere boliger ved at deltage i møder med borgergrupper i nødvendigt omfang, sikre sig hurtig sagsbehandling og ved at besvare de spørgsmål, der kan dukke op undervejs i processerne
    • Understøtte netværk
    • Understøtter muligheden for fundraising.

    Flere og flere borgere henvender sig til Haderslev Kommune, da de er interesserede i at lave fælles nærvarmeløsninger. Haderslev Kommune har derfor besluttet at lave et netværk for borgere med interesse i denne type projekter.

    Kommunen vil primært have en faciliterende rolle med henblik på at understøtte borgerinitierede nærvarmeløsninger.

    Det er muligt at søge økonomisk støtte til nærvarmeprojekter fra følgende puljer:

    Det kan desuden være muligt at søge tilskud hos private fonde.

    Vi ved, at der er mange ting, der kan virke uoverskuelige, når det kommer til nærvarme. Vi har derfor samlet en række vejledninger, som du kan søge inspiration i.

    Læs mere

    Varmeplan for gasområder - Haderslev Kommune