Fjernvarme
Vil du vide nærmere om fjernvarmesituationen i Haderslev Kommune, samler vi her vores information til borgere om fjernvarmeudrulningen.
Fjernvarme har den store fordel frem for individuelle løsninger, at den kan trække på flere energikilder, når der skal produceres varme. Det gør os mindre afhængige af bestemte energikilder og brændsler, hvilket er et stort plus, da det mindsker forbrugernes varmeregning og bidrager til, at vi kan blive uafhængige af russisk gas.
Der vil være områder, hvor husene ligger spredt og er for få til et fjernvarmenet. Her vil udrulningen af fjernvarme ikke være den bedste og billigste vej til grøn varme.
Læs nærmere om fjernvarmeudrulningen i Haderslev Kommune i nedenstående afsnit.
Sådan rulles fjernvarmen ud i Haderslev Kommune
I Haderslev Kommune er vi aktuelt i fuld gang med at udfase naturgassen i Gram, Vojens og Haderslev. De lokale fjernvarmeselskaber har i 2021/2022 udarbejdet projektforslag for konvertering af langt hovedparten af gasområderne i disse byer. Projektforslagene er godkendt af kommunen og det er planen, at samlet ca. 4.135 boliger inden udgangen af 2026 får mulighed for at blive tilsluttet fjernvarmen. Det svarer til, at ca. 40% af kommunens boliger med naturgas eller olieopvarmning får mulighed for at få fjernvarme.
- I Haderslev forventes fjernvarmen at være udrullet inden udgangen af 2025
- I Vojens forventes fjernvarmen at være udrullet inden udgangen af 2026
- I Gram forventes fjernvarmen at være udrullet inden udgangen af 2023
Overordnet tidsplan for udrulning af fjernvarme i de konkrete områder, kan læses i afsnittet ’Tidsplan’ i Haderslev Kommunes Varmeplan for gasområder 2022
Fjernvarmeselskaberne har med baggrund i et analysearbejde vurderet, at de ikke har muligheder for at kunne tilbyde fjernvarme til kommunens lokalbyer og mindre bysamfund, der i dag forsynes med naturgas. Det skyldes, at nogle områder ligger for geografisk langt fra et eksisterende kollektivt varmeforsyningsnetværk, eller har en for lille mængde ejendomme, der på nuværende tidspunkt anvender olie eller gas til opvarmningsformål. Undtagelsen er Marstrup, hvor fjernvarmen kan etableres såfremt, at der opnås en frivillig tilslutning på 85% af ejendommene.
Hvis du bor i et område, hvor der ikke kommer fjernvarme, bør du overveje andre individuelle eller fælles veje til grøn opvarmning.
Læs mere om forskellige varmetyper på Energistyrelsens hjemmeside: sparenergi.dk.
Det er desværre ikke sikkert, at der udrulles fjernvarme i de områder, der i varmeplanen peges på som fjernvarmeområder. Områderne er kommet i betragtning som fjernvarmeområder, men en egentlig udrulning af fjernvarme afhænger af tilgængelighed og pris på materialer og entreprenører, der kan udføre udrulningen. Det afhænger derudover også af hvor mange borgere i de enkelte områder, der vil tilslutte sig.
Hvis fjernvarmeselskaberne skal gå videre med projekterne, har de brug for positive tilkendegivelser fra de borgere, der gerne vil kobles på. Langt de fleste skal være interesserede i fjernvarmen for, at udbygningen kan hænge økonomisk sammen. Hvis du er en af de borgere, der skal bekræfte, at du er interesseret i fjernvarme, vil du få besked om det.
Det er desuden vigtigt at være opmærksom på, at udbredelsen af fjernvarme kan blive forhindret, hvis for mange borgere vælger at anskaffe sig varmepumper. Går der lang tid før, at du kan komme på fjernvarmenettet, tilbyder nogle virksomheder varmepumper på abonnement. På denne måde slipper du for en stor engangsinvestering og har stadig mulighed for at få fjernvarme, når det kommer.
Læs om status for de enkelte fjernvarmeprojekter på fjernvarmeselskabernes hjemmesider: